Repertoar

Kazališna družina "Ivana Brlić-Mažuranić"

logo

Trgovac Nav ili Bajka o crvenom baršunu

(Ivana Brlić-Mažuranić)

Redatelj: Serđo Dlačić
Glazba: Igor Karlić
Scenografija i lutke: Valentina Srnojević
Glume: Darija Vlajnić, Bruno Brinzej, Anamarija Vlajnić, Stanislav Hudi, Valentina Srnojević

 

   Trgovac Nav je jedna od pet bajki Ivane Brlić Mažuranić koja je uz  devet basni u knjizi ''Basne i bajke'' posthumno objavljena 1943., a od tada još samo jednom u brodskim ''Izabranim djelima'' 1994. pa je tako  ostala gotovo nepoznata i dječjoj i stručnoj čitateljskoj publici. Čitanje ove bajke danas, sa gotovo stoljetnim odmakom  od njezina nastanka,  pojačava  onaj, još od Priča iz davnine dobro nam znani osjećaj  uživanja u bajkovitosti , ailuminacija posebnostima njezina izričaja,  dramatizaciju ovoga teksta čini začudno aktualnom. Naime, svojim vrlo klasičnim izričajem, a načinom pripovijedanja svojstvenom najstarijim zabilježenim bajkama, Ivana Brlić-Mažuranić u ovoj  bajci kazuje sudbinu dobroga trgovca Nava, kojemu su čudovitost donijela dva Božja blagoslova po kojima prepoznaje dobre ljude a zli i nedobri su mu posve nevidljivi. Njegova se plemenitost  ostvaruje fabularnim vrhuncem kada se zlatnom krunom kruni siromašna djevojka koja je i na carskom prijestolju zadržala jednostavnost, čestitost, dobrotu i suosjećajnost. Autorica je ove najvrednije ljudske osobine materijalizirala u zlatni prah što sipi s vršaka prstiju malene siromašice i ostavlja trag na svemu što svojom dobrotom dotakne, kao što je na početku bajke pozlatila crveni baršun iz Navove trgovine. Po tome će zlatnom tragu dobrote Nav napokon i pronaći svoju carićicu i spokojan dočekati da dobro zauvijek zagospodari svijetom.

Bajka Trgovac Nav je dakle, bajka o pobjedi dobra i jedna je od onih koja daje jednostavne i  djeci tako razumljive odgovore na njihova vječita  pitanja: izravna pitanja o životu i smrti, o Bogu i ljudima, o dobroti i zlu…
a  brojni zadovoljni gledatelji već svjedoče o njezinom uspješnom kazališnom uprizorenju.

Dječje kazalište ''Ivana Brlić-Mažuranić'' iz Slavonskog Broda ovom predstavom nastavlja svoj projekt postavljanja na scenu  manje poznatih Ivaninih bajki  trilogijom koju čine već uigrane: Djevojčica i neman i Trgovac Nav, a predstoji uskoro i treća, Bajka o Halku i Jasenki.

Mr.sc.Jasna Ažman,prof.knjiž.