Repertoar

Kazališna družina "Ivana Brlić-Mažuranić"

logo

Djevojčica i neman (Ivana Brlić-Mažuranić)

Režija: Serđo Dlačić
Tekst: Jasna Ažman,prof.
Glazba: Igor Karlić
Scenografija: Valentina Srnojević
Glume: Anamarija Vlajnić, Stanislav Hudi, Bruno Brinzej, Darija Vlajnić, Valentina Srnojević

 

I.B.Mažuranić je u svojim rukopisima imala i nekoliko bajki koje nije objavila među njima i bajku „Djevojčica i neman“. S obzirom na neobjavljenost i ne prikazanost djela, Kazalište planira niz bajki prikazati kao trilogiju. U 2008. planirana je bajka „Trgovac Nav“.

Poznato je kako se i najstarija djela mogu tematski prikazati u svakom vremenu. Kazalište si dalo za pravo pa upravo djela Ivane Brlić Mažuranić prikaže u današnjem vremenu. Redatelj je napravio zanimljivu kombinaciju- izričaj i sama bajka je originalna bez velikih izmjena riječi Ivane Brlić – Mažuranić, a prikaz scene i događanja su u današnjem vremenu.

 

O bajci:

Ova bajka tematski dotiče i obrađuje problematiku djece i njihovih potreba u društvu ( djevojčica ) kao i odnosa odraslih (u ovoj bajci djevojčinih kumova) prema djeci i obrnuto.

PRIPOVJEDAČ:Kumovi dolazili često da prigledaju svoje kumče.Donosili joj kolača-medenjaka, a ona ljubila kumove u ruku. Najveća je radost bila djevojčici kad bi kumovi dolazili.Samo na jedno žalila se curičica - ali nikome o tom ne kazivala.

DJEVOJČICA:  Žao mi je što sam tako mala, malena, pa kumovi neće pravo ni da razgovaraju samnom.

 

O predstavi:

Uz problematiku odnosa djevojčice (koja je siroče) i kumova, u predstavi se prikazuje suvremeni problem- reklame, reklame, reklame... koje su sveprisutne u današnjem svijetu i “napadaju“ nas sa svih strana ( u predstavi-neman).

DJEVOJČICA:  Mili Bože, daj mi to bar da iznenada narastem velika i odrasla pa da mogu s kumovima sjediti i da čujem što ćemo učiniti od ove strahote!

PRIPOVJEDAČ:Ali gdje će Bog da odjedne usliša molitvu ovakve male djevojčice. Nego, kako joj dao kumove, tako i dalje pušta da se oni za nju malenu brinu. Ele, curičica osta malena i mora čekati što će kumovi odlučiti sami. No kumovima (teško ovom siročetu po kumovima!) i jest i nije do nemani. Dugo oni razgovarali pod hrastom, ali im u neke dodijalo sunce, pa se premjestiše u dublji hlad pod krošnjatu jabuku. Dok oni pod jabukom, narasla neman još veća, i podigla joj se i druga grba na leđima.